Zarząd zobowiązany do złożenia informacji o schematach podatkowych MDR-3 wraz ze złożeniem sprawozdania finansowego za 2019 r.

18.02.2020

Przy przygotowaniu sprawozdania finansowego za 2019 r. należy pamiętać o obowiązku wszystkich członków Zarządu podmiotów gospodarczych złożenia informacji o schematach podatkowych MDR-3. Oświadczenie o korzystaniu ze schematu w danym okresie rozliczeniowym (MDR-3) składane jest pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń, a zatem przestępstwo penalizowane na gruncie kodeksu karnego. W związku z tym nie znajduje zastosowania instytucja czynnego żalu.

Łącznie z deklaracją podatkową odnoszącą się do danego roku podatkowego, Podatnik zobowiązany jest do złożenia informacji MDR-3 o:

• korzyściach podatkowych osiągniętych w danym okresie rozliczeniowym z danego schematu podatkowego lub
  • o dokonaniu jakiejkolwiek czynności będącej elementem schematu podatkowego, również przy braku korzyści podatkowej.

MDR-3 składana jest w formie pliku komputerowego o formacie określonym przez Ministra Finansów. MDR-3 powinien zostać opatrzony podpisem elektronicznym lub profilem zaufanym ePUAP przez zarząd korzystającego.

Informacja MDR-3 powinna zawierać:

• numer schematu podatkowego („NSP”),
  • odpowiedź („tak” lub „nie”) na pytanie czy w danym okresie korzystający dokonywał czynności będących elementem schematu oraz
  • wysokość korzyści podatkowej.

Pełny artykuł znajduje się poniżej

Agnieszka Chamera</br>Podatki
Agnieszka Chamera
Podatki
Partner Zarządzający PKF Tax&Legal
Doradca podatkowy

PKF News

Aktualności, alerty i wydarzenia - przydatne informacje z ostatniej chwili.

Wypełnienie pola oznacza wyrażenie zgody na otrzymywanie komunikacji marketingowej. Administratorem danych jest PKF Consult Sp. z o.o. Sp. k. ... więcej

Dziękujemy za zaufanie! Twój adres został zapisany w naszej bazie danych.